Samsam Uitvaartcoaching - Deur dicht, Raam open 2.0
- Rick Hellendoorn
- 6 jun
- 2 minuten om te lezen
Samsam Uitvaartcoaching zag in de praktijk hoe belangrijk het is om gericht in te spelen op een specifieke behoefte binnen de samenleving. Met het project Deur dicht, Raam open 2.0 wilden zij precies dát verschil maken.
Elf jaar geleden begon Samsam met het ondersteunen van mensen met een minimuminkomen in Rotterdam. Zij zagen hoe vaak families zichzelf in de schulden staken bij het regelen van een uitvaart “zoals het hoort”. Juist in een periode van rouw en stress worden ondoordachte financiële beslissingen genomen, vaak door gebrek aan kennis en begeleiding. Samsam traint vrijwilligers tot uitvaartcoaches, geeft voorlichting en biedt praktische hulp aan kwetsbare families, om zo toekomstige financiële problemen te voorkomen.

Toch bleek het realiseren van deze ambitie niet vanzelfsprekend. In Rotterdam leeft inmiddels 16% van de inwoners onder de armoedegrens. Wanneer er een overlijden plaatsvindt, moeten in korte tijd complexe financiële keuzes worden gemaakt. Zonder goede begeleiding lopen families het risico op langdurige schulden die generaties kunnen beïnvloeden. De groeiende armoede, stijgende sterftecijfers en een gebrekkige kennis van regelgeving maken deze problematiek urgent. Zonder aanvullende middelen en ondersteuning zou het lastig zijn om het project op een duurzame en effectieve manier uit te voeren.
Dankzij de donatie vanuit Stichting Vermeer 14 kwam er ruimte om deze uitdaging om te zetten in een kans. Door gerichte voorlichtingsactiviteiten, het trainen van vrijwilligers en samenwerking met lokale netwerken werd het project gerealiseerd. Het resultaat? Meer gezinnen krijgen tijdig de juiste informatie, waardoor zij weloverwogen keuzes kunnen maken en schulden worden voorkomen.
Op de lange termijn betekent dit dat kwetsbare families in staat worden gesteld om op eigen kracht passende en verantwoorde keuzes te maken rond een uitvaart. Dit voorkomt het patroon waarbij emotionele beslissingen leiden tot financiële problemen. Zo draagt het project direct bij aan het doorbreken van armoede en het versterken van zelfredzaamheid binnen de doelgroep.