Stichting Vermeer 14 heeft bijgedragen aan een baanbrekend onderzoek naar de langetermijngevolgen voor jongvolwassenen die tijdens hun kindertijd te maken hebben gehad met levensbedreigende aandoeningen zoals een hartstilstand buiten het ziekenhuis (OHCA) of ernstig traumatisch hersenletsel (sTBI). Dit onderzoek richt zich op de gevolgen van deze ingrijpende ervaringen op jonge patiënten, nadat ze zijn behandeld op de intensive care voor kinderen (PICU).
Hoewel de meeste van deze kinderen voorheen gezond waren, hebben de overlevenden vaak te kampen met aanzienlijke restverschijnselen op fysiek, cognitief en sociaal-emotioneel gebied. Deze effecten kunnen leiden tot een verminderde deelname aan de samenleving, zoals lagere schoolprestaties en moeilijkheden met dagelijkse activiteiten, wat op latere leeftijd doorwerkt in hun sociaal-maatschappelijke functioneren.
Voor het eerst wordt er met dit onderzoek, dat landelijk wordt uitgevoerd, gekeken naar de langetermijnuitkomsten van deze groep patiënten. Het doel is om vast te stellen hoe jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar, die in hun jeugd OHCA of sTBI overleefden, nu functioneren in de maatschappij en welke zorg ze nog nodig hebben. Dit zal waardevolle informatie opleveren voor zowel de betrokken patiënten als hun families en zorgverleners, en kan leiden tot gerichte therapeutische interventies die het dagelijks leven van deze jongvolwassenen verbeteren.
De resultaten van dit onderzoek zullen helpen bij het beter informeren en begeleiden van patiënten en hun families, en mogelijk bijdragen aan nieuwe richtlijnen voor langdurige zorg voor deze kwetsbare groep patiënten.
Met dit project wordt een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de zorg voor kinderen en jongvolwassenen die een levensbedreigende ziekte hebben overleefd.